„Sweet memories traditional flavours from Galanta to Mándok” Program Édes ízek Mándok kerti fogadójában |
15:00 – 15.15 Regisztráció 15:15 – 15:25 Szabó István, az egyesület elnökének köszöntője 15:25 – 15:35 Dr. Seszták Miklós kormánybiztos úr köszöntője 15:35 – 15:45 Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntője 15:45 – 15:55 Perényi Zsigmond államtitkár úr 15:55 – 16:05 Az épület megszentelése 16:05 – 16:35 A kárpátaljai Sodró együttes fellépése 16:35 – 17:30 Állófogadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
|
Projekt cím: Sweet memories, traditional flavours from Galanta to Mándok
Projekt azonosító: SKHU/1601/1.1/202
Program neve: Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme
Lead Beneficiary: Mándok Község Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület
Beneficiary: Občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante
Projekt időtartama: 2017.12.01.-2019.09.30.
Projekt összköltsége: 1.312.987,00 EUR
Ebből magyar projektrész összköltsége: 839.227,00 EUR
szlovák projektrész összköltsége: 473.760,00 EUR
Uniós támogatás: 1.116.038,95 EUR
Hazai támogatás: 131.298,70 EUR
Ebből magyarországi: 83.922,70 EUR
szlovák: 47.376,00 EUR
Összefoglaló a projektből:
Projektünk célja a Galántai Eszterházy Kastélytól a Mándoki Forgách Kastélyig húzódó, a szellemi örökség részét képező gazdag gasztronómiai-cukrászati kultúra rekonstruálása és tematikus útvonal mentén történő bemutatása. A Monarchia idején a főúri kastélyokban megjelenő francia cukrászat később a paraszti konyhákban is megjelent. Ennek hatására a Felvidéken, főleg a kereskedelmi útvonalak menti településeken a XVIII. században már nagy számban jelentek meg a vásárokon mézeskalácsosok, cukorkások, ostyások, hogy azután helyt adjanak híres cukrászoknak, akik már nem vándoroltak a portékával, hanem helyben kínálták. Monarchia színpompás megjelenése a projekt célterületén rányomta bélyegét a legapróbb cukrászda belső enteriőrjére is.
A cukrászat történetének jelentős fordulata tetten érhető az előkelő udvarok szakácskönyveiben csakúgy, mint a falusi lakodalmas tésztakészítési receptúrákban. A jelenség attraktív bemutatása az alapanyag-használat, az eszközök, a belsőépítészet és a kapcsolódó – elsősorban ünnepi, lakodalmas - szokások szempontjából egyaránt lehetséges.
A projekt keretében felkutatjuk a kulturális örökség emlékeit, majd feldolgozásukat követően élményszerűen bemutathatóvá tesszük a gyűjteményt. A gasztonómiai túraútvonal egyes állomásain vándorkiállítással mutatkozunk be a jelentősebb állomások településeink vásárain, ünnepein egy mobil kiállító-bemutató térrel (mobil cukrászda jellegzetes enteriőrrel és korhű kínálattal). A közösen létrehozott turisztikai attrakció az útvonal két végpontján, a Galántai Eszterházy Kastélyban (felújítással) és a Mándoki Forgách Kastélyban (új épület építésével) kialakított turisztikai fogadóterekben kerül bemutatásra, ahol gasztro-turisztikai szolgáltatásokkal szolgáljuk ki a látogatókat: kapcsolódó rendezvényekkel (főzőversenyek, tematikus workshop-ok), turisztikai programokkal (csoportos interaktív bemutatók, rendezvények) és kiadványokkal (receptúra-gyűjtemény, az útvonal ismertetése 5 nyelven).