Kerti fogadó

HU EN SK













Események





 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK, MEGHÍVÓK ÉS HÍREK

 

 

 

MEGHÍVÓ letöltése (PDF)

PROGRAM letöltése (PDF)

 

„Sweet memories traditional flavours from Galanta to Mándok”
 

Program

Édes ízek Mándok kerti fogadójában

15:00 – 15.15 Regisztráció

15:15 – 15:25 Szabó István, az egyesület elnökének köszöntője

15:25 – 15:35 Dr. Seszták Miklós kormánybiztos úr köszöntője

15:35 – 15:45 Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntője

15:45 – 15:55 Perényi Zsigmond államtitkár úr

15:55 – 16:05 Az épület megszentelése

16:05 – 16:35 A kárpátaljai Sodró együttes fellépése

16:35 – 17:30 Állófogadás

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
www.skhu.eu
http://kertifogado.forgachkastely.hu/oldal/kertfogado

 

 

 

 

A PROJEKT

 

Projekt cím: Sweet memories, traditional flavours from Galanta to Mándok

Projekt azonosító: SKHU/1601/1.1/202

Program neve: Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme

Lead Beneficiary: Mándok Község Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület

Beneficiary: Občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante

Projekt időtartama: 2017.12.01.-2019.09.30.

Projekt összköltsége: 1.312.987,00 EUR

Uniós támogatás: 1.116.038,95 EUR

Hazai támogatás: 131.298,70 EUR

 

Összefoglaló a projektből:

 

Projektünk célja a Galántai Eszterházy Kastélytól a Mándoki Forgách Kastélyig húzódó, a szellemi örökség részét képező gazdag gasztronómiai-cukrászati kultúra rekonstruálása és tematikus útvonal mentén történő bemutatása. A Monarchia idején a főúri kastélyokban megjelenő francia cukrászat később a paraszti konyhákban is megjelent. Ennek hatására a Felvidéken, főleg a kereskedelmi útvonalak menti településeken a XVIII. században már nagy számban jelentek meg a vásárokon mézeskalácsosok, cukorkások, ostyások, hogy azután helyt adjanak híres cukrászoknak, akik már nem vándoroltak a portékával, hanem helyben kínálták. Monarchia színpompás megjelenése a projekt célterületén rányomta bélyegét a legapróbb cukrászda belső enteriőrjére is.

A cukrászat történetének jelentős fordulata tetten érhető az előkelő udvarok szakácskönyveiben csakúgy, mint a falusi lakodalmas tésztakészítési receptúrákban. A jelenség attraktív bemutatása az alapanyag-használat, az eszközök, a belsőépítészet és a kapcsolódó – elsősorban ünnepi, lakodalmas - szokások szempontjából egyaránt lehetséges.

A projekt keretében felkutatjuk a kulturális örökség emlékeit, majd feldolgozásukat követően élményszerűen bemutathatóvá tesszük a gyűjteményt. A gasztonómiai túraútvonal egyes állomásain vándorkiállítással mutatkozunk be a jelentősebb állomások településeink vásárain, ünnepein egy mobil kiállító-bemutató térrel (mobil cukrászda jellegzetes enteriőrrel és korhű kínálattal). A közösen létrehozott turisztikai attrakció az útvonal két végpontján, a Galántai Eszterházy Kastélyban (felújítással) és a Mándoki Forgách Kastélyban (új épület építésével) kialakított turisztikai fogadóterekben kerül bemutatásra, ahol gasztro-turisztikai szolgáltatásokkal szolgáljuk ki a látogatókat: kapcsolódó rendezvényekkel (főzőversenyek, tematikus workshop-ok), turisztikai programokkal (csoportos interaktív bemutatók, rendezvények) és kiadványokkal (receptúra-gyűjtemény, az útvonal ismertetése 5 nyelven).