Kerti fogadó

HU EN SK

















 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK, MEGHÍVÓK ÉS HÍREK

 

 

 

MEGHÍVÓ letöltése (PDF)

PROGRAM letöltése (PDF)

 

„Sweet memories traditional flavours from Galanta to Mándok”
 

Program

Édes ízek Mándok kerti fogadójában

15:00 – 15.15 Regisztráció

15:15 – 15:25 Szabó István, az egyesület elnökének köszöntője

15:25 – 15:35 Dr. Seszták Miklós kormánybiztos úr köszöntője

15:35 – 15:45 Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntője

15:45 – 15:55 Perényi Zsigmond államtitkár úr

15:55 – 16:05 Az épület megszentelése

16:05 – 16:35 A kárpátaljai Sodró együttes fellépése

16:35 – 17:30 Állófogadás

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
www.skhu.eu
http://kertifogado.forgachkastely.hu/oldal/kertfogado

 

 

 

 

A PROJEKT

 

Projekt cím: Sweet memories, traditional flavours from Galanta to Mándok

Projekt azonosító: SKHU/1601/1.1/202

Program neve: Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme

Lead Beneficiary: Mándok Község Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület

Beneficiary: Občianskeho združenia Neogotický kaštieľ v Galante

Projekt időtartama: 2017.12.01.-2019.09.30.

Projekt összköltsége: 1.312.987,00 EUR

Uniós támogatás: 1.116.038,95 EUR

Hazai támogatás: 131.298,70 EUR

 

Összefoglaló a projektből:

 

Projektünk célja a Galántai Eszterházy Kastélytól a Mándoki Forgách Kastélyig húzódó, a szellemi örökség részét képező gazdag gasztronómiai-cukrászati kultúra rekonstruálása és tematikus útvonal mentén történő bemutatása. A Monarchia idején a főúri kastélyokban megjelenő francia cukrászat később a paraszti konyhákban is megjelent. Ennek hatására a Felvidéken, főleg a kereskedelmi útvonalak menti településeken a XVIII. században már nagy számban jelentek meg a vásárokon mézeskalácsosok, cukorkások, ostyások, hogy azután helyt adjanak híres cukrászoknak, akik már nem vándoroltak a portékával, hanem helyben kínálták. Monarchia színpompás megjelenése a projekt célterületén rányomta bélyegét a legapróbb cukrászda belső enteriőrjére is.

A cukrászat történetének jelentős fordulata tetten érhető az előkelő udvarok szakácskönyveiben csakúgy, mint a falusi lakodalmas tésztakészítési receptúrákban. A jelenség attraktív bemutatása az alapanyag-használat, az eszközök, a belsőépítészet és a kapcsolódó – elsősorban ünnepi, lakodalmas - szokások szempontjából egyaránt lehetséges.

A projekt keretében felkutatjuk a kulturális örökség emlékeit, majd feldolgozásukat követően élményszerűen bemutathatóvá tesszük a gyűjteményt. A gasztonómiai túraútvonal egyes állomásain vándorkiállítással mutatkozunk be a jelentősebb állomások településeink vásárain, ünnepein egy mobil kiállító-bemutató térrel (mobil cukrászda jellegzetes enteriőrrel és korhű kínálattal). A közösen létrehozott turisztikai attrakció az útvonal két végpontján, a Galántai Eszterházy Kastélyban (felújítással) és a Mándoki Forgách Kastélyban (új épület építésével) kialakított turisztikai fogadóterekben kerül bemutatásra, ahol gasztro-turisztikai szolgáltatásokkal szolgáljuk ki a látogatókat: kapcsolódó rendezvényekkel (főzőversenyek, tematikus workshop-ok), turisztikai programokkal (csoportos interaktív bemutatók, rendezvények) és kiadványokkal (receptúra-gyűjtemény, az útvonal ismertetése 5 nyelven).